donderdag 1 februari 2007

Wat eet je in Moscow?


Zoals elk land, heeft ook Rusland zijn eigen tradities als het om de keuken gaat. Invloeden uit Europa, het Midden-Oosten en Azië zorgen voor de vlam in de Moskouse pan. Het bekendste gerecht is denk ik wel de Sjaslik uit Georgië. Het enige dat ik dan weer kende en ook gelijk het beroemste stukje vlees: biefstuk Stroganov. En Kaviaar natuurlijk, voor velen hier het neusje van de…steur. Blini’s zijn ook typisch Russisch. Pannenkoekjes, veelal hartig belegt of overgoten met mierzoete troep. Smaakt overigens prima. En dan heb je nog Olivje, een soort van huzarensalade, maar daar heb ik nooit van gehouden. Ongetwijfeld zullen er meer gerechten op de Russische kaart staan, ik noem een Kip Kiev, Pelmeny (soort ravioli), Borsjtsj (bietensoep), Goloebtsy (in koolbladeren gerold mengsel van gehakt en rijst)…alleen hebben wij dat nog niet geproefd. Overigens las ik laatst in het boekje van d'Hamecourt dat eten voor Russen meer een functionele bezigheid was. Ze maakten er ook nooit een gewoonte van om uit eten te gaan. Maar sinds het einde van het communisme is deze ongewoonte afgeblust met veels te dure wijn (drooglegging 2006) en schieten de restaurants als paddenstoelen (trouwens een veelgebruikt ingrediënt in de Russische keuken) uit de grond. Met dank aan de kwekers Delos-Zajtsev en Novikov. Bijna elke maand openen ze een nieuw establishment in en rond Tsverskaya. Het ene concept nog mooier en exclusiever, dan de andere. Maar of alle pectopah's van deze horecatyconen zullen overleven? De rijke elite is snel verveeld en wat eet je dan? Geen McDonalds, maar de doorsnee Moskoviet is blij dat de hamburgerketen in 1990 ook in Moscow ging bakken. Wereldwijd worden hier de meeste hamburgers (15.000 p.d.) gegeten. Martijn en ik, het is bij ons de straat uit en dan naar links, hebben er laatst een menuutje gegeten. Voor maar 250 roebel, met alles erop en er aan! Geen zin in een vette hap, verlustig je dan aan de magere sushi’s. Je vindt ze in heel Moscow en anders staat het wel op de menukaart. En dan die vele snackcorners zoals Roesskoje Bistro, Krosjka-Kartosjka of Rostik's voor lekkernijen als pirozjki (gevulde broodjes), een gepofte aardappel of hotdogs? Morgen komt mijn broer en zijn vriendin voor een paar dagen over. Wat zullen we eens eten?

1 opmerking:

Ilse zei

Hi Cat! Wederom interessant om te lezen... dit keer over de Russische keuken! N.a.v. ons bezoek afgelopen weekend zit er voor mij toch een beetje een bijsmaakje aan, en dan met name aan de Russische Chickens :-)
Verder overigens een fantastisch weekend gehad! Ik heb het heel erg bijzonder gevonden en had vandaag geweldige verhalen voor mijn collega's... Tot gauw! Gr. Ilse